Bospara

Innan du köper din första bostad bör du börja spara till handpenningen eftersom bolånet bara täcker 85 % av bostadens värde. Förvisso kan du låna till handpenningen genom att ta ett privatlån men då blir dina bostadskostnader högre och dessutom är det inte alla som har tillräckligt god betalningsförmåga för att få ytterligare ett lån. Det är därför det är så viktigt att börja bospara och det brukar man göra i fonder eller på ett sparkonto.

Bospara i fonder

Många som bosparar på lång sikt, till exempel när man bosparar till barnen, gör det i fonder. Eftersom fonder består av värdepapper såsom aktier ger det sällan ett stabilt sparande på kort sikt men på lång sikt brukar det löna sig. Vi på bästasparräntan.com rekommenderar att du använder den här sparformen om du planerar att du eller ditt barn ska köpa en bostad om kanske 10 – 20 år.

Bospara på ett fasträntekonto

Om du planerar att köpa en bostad om kanske 3 – 10 år bör du spara på ett fasträntekonto som ger dig den allra bästa sparräntan för då växer dina pengar snabbt och ditt sparande blir 100 % stabilt. Det spelar ingen roll om börsen svänger uppåt eller neråt, du får samma avkastning ändå. Tänk bara på att du först måste ha sparat ihop en viss summa pengar innan du kan spara på ett fasträntekonto.

Kortsiktigt bosparande

Om du ska köpa en bostad redan om några år är det bråttom, då bör du lägga undan så mycket som möjligt på ett månandssparkonto med hög sparränta. Även om du inte lyckas skrapa ihop till hela handpenningen är det ändå bra för då behöver du inte låna lika mycket.