Fasträntekonto

Dela

Ett fasträntekonto ger dig en betydligt högre sparränta än vad ett sparkonto med en rörlig ränta ger dig, ett fasträntekonto ger dig helt enkelt den bästa sparräntan. Därför tycker vi på bästasparräntan.com att det kan vara på sin plats att förklara för dig vad ett fasträntekonto egentligen är för något.

Så funkar ett fasträntekonto

  • Ett fasträntekonto har en fast ränta, den förändras alltså inte alls under den tid du sparar på kontot.
  • Du sätter in en klumpsumma istället för att sätta in pengar på fasträntekontot varje månad. Oftast måste du sätta in minst 10 000 kr när du öppnar ditt sparkonto.
  • Du måste binda dina sparpengar, du får alltså inte röra dina sparpengar under bindningstiden. Det är vanligast att man binder pengarna i 1 – 5 år, men det finns faktiskt fasträntekonton där du kan binda pengarna i bara 3 – 6 månader. Du får emellertid en högre sparränta ju längre tid du låser pengarna på kontot. Om det skulle knipa riktigt ordentligt får du faktiskt ta ut pengar från ditt fasträntekonto men då får du antingen betala en hög avgift för det eller så sätter banken eller finansbolaget ner din ränta.
  • Ger dig den bästa sparräntan.  Sparräntan på ett fasträntekonto brukar vara flera procentenheter högre än sparräntan på ett sparkonto med rörlig sparränta.

Högräntekonton med fast ränta

Den allra bästa sparräntan får du om du sparar dina pengar på ett högräntekonto som har en fast sparränta. Ett högräntekonto med fast sparränta är också ett slags fasträntekonto men den stora skillnaden är att det har en betydligt högre sparränta än vad storbankernas fasträntekonton har.