Insättningsgaranti

Dela

Här på bästasparräntan.com presenterar vi flera banker och kreditbolag som har sparkonton med insättningsgaranti, därför ska vi här förklara för dig vad insättningsgarantin egentligen är för något. För en mer detaljerad artikel och möjlighet att jämföra sparkonton, klicka här.

För vem gäller insättningsgarantin?

Alla som sparar på ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin här rätt att få ersättning för sina förlorade pengar om banken eller kreditbolaget går i konkurs. Det finns emellertid ett maxbelopp för ersättningen och detta belopp är på 100 000 Euro. Kursen för maxbeloppet i svenska kronor bestäms av stockholmsbörsens mittkurs den dag riskgälden beslutar att insättningsgarantin ska sätta in, vilket normalt är samma dag som banken eller kreditbolaget går i konkurs.

Så beräknas din ersättning

Om du har ett sparkapital som understiger 100 000 Euro får du exakt lika mycket i ersättning som du hade på ditt sparkonto, inklusive den sparränta du skulle ha fått fram till den dag banken försattes i konkurs. Om du är en storsparare och hade flera sparkonton på samma bank som tillsammans översteg 100 000 Euro får du i alla fall inte ersättning för mer än 100 000 Euro, men om du delar sparkonto med något för ni en maximal ersättning på 100 000 Euro var. Om du däremot har haft flera sparkonton på olika banker och om alla dessa banker mot förmodan skulle gå i konkurs får du en maximal ersättning på 1000 000 per bank.

Så betalas din ersättning ut

Om den bank du sparar på går i konkurs och ditt sparkonto omfattas av insättningsgarantin så kommer finansinspektionen att kontakta dig så att ni kan komma överens om var din ersättning ska sättas in. Du får din ersättning inom 20 dagar efter att riksgälden har beslutat att insättningsgarantin ska träda i kraft.