Inte för sent att få en bra sparränta

Du som sparare har säkert lagt märke till att sparräntorna forsätter att sjunka, så vi kan bara gratulera dig som för länge sedan har bundit din sparränta. Om du inte har gjort det är det inte försent att få en hyfsad sparränta om du placerar dina pengar på ett högräntekonto, men det är inte säkert att det är så bra att binda sparräntan alltför länge.

Storbankernas rörliga sparräntor

Det är på storbankernas sparkonton man tydligast märker att räntorna är låga. Swedbanks e-sparkonto har en bedrövlig rörlig sparränta på 0.60 % och hos SEB och Nordea ser det ännu värre ut. SEB ger sina stackars sparare en rörlig sparränta på 0.55 % och Nordeas förmånskonto ger 0.50 % i sparränta. Som du ser är deras rörliga räntor inget att ha, så därför ska vi titta lite närmare på de bundna räntorna istället.

Storbankernas bundna räntor

Om vi tittar på de bundna räntorna ser det något bättre ut. Swedbank ger dig en sparränta på 2.9 % och SEB 2,78 % om du binder räntan i 5 år. Här finns Nordea inte ens med i leken längre. Om du binder räntan i 5 år på Marinalen Bank istället får du en sparränta på 3.60 %, vilket är bra mycket bättre, men frågan är om det verkligen är så bra att binda sparräntan i hela 5 år när sparräntan är så låg. Det här tvistar de lärda om, så det är svårt att säga om det är bra eller inte. Det enda vi vet är att räntan snart har nått bottennivåer.

Högre ränta trots kortare bindningstid på högräntekonton

Om du väljer att inte binda din sparränta i 5 år kan du exempelvis binda din ränta på ett sparkonto hos Avanza Bank i 2 år och få en sparränta som är högre Swedbanks 5-årsränta. Du kan även binda räntan i 1 år hos Avanza Bank och få 2.90 % i ränta vilket är lika bra som Swedbanks 5-årsränta och bättre än SEB-bankens 5-årsränta. Oavsett om du binder din ränta i 1, 2 eller 5 år tjänar du alltså på att binda din ränta på ett högräntekonto och förlorar således pengar på att spara hos storbankerna.