Passa på att byta sparkonto!

Som du säkert har hört så har vår viktigaste styrränta, reproräntan, gått ner ännu mer. För närvarande (oktober 2012) ligger styrräntan på endast 1.25 %. Riksbankens styrränta påverkar marknadsräntorna på alla plan, både när du ska låna pengar eller spara pengar. Det positiva med en låg ränta är naturligtvis att det blir billigare att låna, men för oss som sparare är det inget vidare.

Den låga styrräntan har redan fått genomslag på bankernas sparkonton och läget kommer förmodligen ytterligare förvärras. Många bankers sparräntor ligger nu på 0.25 – 2.0 %. Om du fortfarande sparar på ett sparkonot med låg ränta är det hög tid att byta till ett sparkonto med en bättre sparränta. Ja, trots den låga styrräntan kan vissa nischbanker fortfarande erbjuda dig riktigt bra sparräntor. Du kan få någonstans mellan 3 – 4 % i ränta om du väljer att spara på ett sparkonto hos exempelvis Ikano Bank, Marginalen Bank eller Avanza Bank.

Så kolla hur mycket du får i sparränta på ditt vanliga bankkonto och om den är för dålig bör du omgående byta till ett sparkonto som fortfarande har en hög fast sparränta. Tänk på att en enda ränteenhet gör stor skillnad eftersom du får ränta på ränta. Det finns ingen som helst anledning att fortsätta att spara pengar på ett konto som knappt ger någon avkastning.