Spara till dina barn

Om du vill spara pengar så att dina barn kan få en bra start i vuxenlivet är det inte så dumt att spara på ett sparkonto som ger dig den bästa sparräntan för då växer pengarna riktigt snabbt. Fördelen med att spara till barnen på ett sparkonto är att du vet hur mycket pengarna kommer att växa på sparkontot och om du sparar på ett sparkonto som omfattas av insättningsgarantin riskerar du inte att förlora ett enda öre. Dessutom får barnet en bra avkastning om du sparar på ett så kallat högräntekonto.

Spara till dina barn på ett sparkonto

Om du vill spara till barnen måste du först bestämma dig för om sparkontot ska stå i ditt namn eller barnets namn.

  • Öppna sparkonto i barnets namn. Fördelen med att öppna kontot i barnets namn är att barnet får pengarna när det är vuxet även om du skulle ha avlidit. Nackdelen är att ungdomar som precis fyllt 18 år inte alltid kan hålla i sina pengar och risken är därför stor att pengarna bränns på nöjen och resor.
  • Öppna sparkonto i eget namn. Om du vill dela ut pengarna när ditt barn är lite äldre och vill se till att pengarna går till vettiga saker som bil och bostad kan det vara bra att spara i eget namn. I sådana fall bör du upprätta ett testamente så att barnet verkligen får ”sina” pengar om du skulle avlida.

Så maximerar du sparandet

Så här bör du göra om du vill att barnets sparpengar ska växa extra snabbt:

  • Månadsspara på ett sparkonto med riktigt hög ränta, alltså på ett högräntekonto som du kan hitta här på bästasparräntan.com.
  • När du har sparat ihop minst 10 000 kr kan du föra över denna summa till ett fasträntekonto och binda pengarna där i 3 år i taget så får du den bästa sparräntan. Då kommer sparpengarna växa riktigt, riktigt snabbt.