Sparkonto eller fondspara?

Nu till den stora frågan: ska man spara pengar på ett sparkonto eller placera pengarna i fonder istället? Vilket är mest lönsamt? Svaret är: det beror på vilken sorts fond du sparar i och hur pass långsiktigt ditt sparande är.

Fonder – bäst för långsiktigt sparande

Visst kan du placera dina pengar i en fond och ett år senare kanske ha fått en avkastning på både 10 och 20 % om allt går din väg, men om du har otur kan fonden lika gärna ha stått still eller så har du gått back. Nej, om du vill ägna dig åt kortsiktigt sparande för att du ska köpa en bil eller skramla ihop till resten av din framtida bostads handpenning är det bättre att spara dina pengar på ett sparkonto som ger dig en riktigt hög sparränta. Då vet du dessutom exakt hur mycket du kommer att ha fått ihop om några år och det ger dig ett tryggare sparande som gör att du kan planera bättre.

Om du däremot vill spara pengar på lång sikt är aktiefonder ett utmärkt alternativ. Under de senaste 100 åren har aktierna på Stockholmsbörsen ökat med 10 % i värde per år vilket är bra mycket mer än vad inflationen har legat på. Det är alltså överlag mycket lönsamt att spara i aktiefonder, något som du kan göra på ett investeringssparkonto.

Aktiefonder

Aktiefonder är helt klart det bästa alternativet för dig som vill tjäna en skaplig hacka på ditt sparande, men ibland gäller det att ha is i magen eftersom det är vanligt att aktierna med jämna mellanrum sjunker i värde. I långa loppet brukar man emellertid få en riktigt fin avkastning men det beror även på vilken slags aktiefond du sparar i.

  • Högriskfonder. Om du sparar i en högriskfond kan du tjäna riktigt stora pengar men du kan lika gärna förlora på det. Typiska högriskfonder är länderfonder som innehåller aktier som är knutna till ett visst land, branschfonder som knutna till en viss bransch och regionfonder som är knutna till regioner som Asien, Latinamerika och Nordamerika. Dess fonder påverkas mycket av konjunkturer, finansiell oro och andra faktorer som inte går att påverka.
  • Tryggare aktiefonder. Vi på bästasparräntan.com rekommenderar att du placerar dina pengar i fonder som globala aktiefonder eller en kombinerad Sverigefond & globalfond om du vill ha ett tryggare sparande. Avkastningen kanske inte blir riktigt lika stor som den du kan få i en högriskfond men å andra sidan är risken liten att du kommer att förlora pengar på lång sikt.

Räntefonder & blandfonder

  • Räntefond. En räntefond består av räntepapper och statsobligationer som ger dig ett 100 % tryggt sparande, men det här är ingen bra sparform för dig som verkligen vill tjäna pengar på ditt sparande. Räntan för dessa värdepapper är för närvarande usel och är egentligen aldrig riktigt bra. Då är det betydligt bättre att spara pengar på ett högräntekonto.
  • Ett vettigt alternativ för dig som kan tänka dig en lite lägre avkastning än vad en aktiefond brukar ge mot att få ett lite tryggare sparande är en blandfond. Den innehåller både aktier och statspapper.