Tjäna mer på ditt sparande trots låg styrränta

I torsdags (5 september) meddelade riksbanken att riksbankens viktigaste styrränta, repororäntan, kommer att ligga kvar på 1 % i minst ett år till. Det här är goda nyheter för de som har ett bolån med rörlig boränta eller som nyligen har bundit sin boränta, men vad innebär det för oss småsparare?

Låg styrränta + bolån = mer över till sparande

För oss småsparare behöver inte en låg styrränta vara negativt, inte om vi sparar våra pengar på ett högräntekonto. Ett högräntekonto har nämligen fortfarande en riktigt hög sparränta och det är såna sparkonton som du hittar här på bästasparräntan.com. Och om du dessutom har ett bolån som gynnas av den låga styrräntan kan du spara ännu mer pengar så att du tjänar ännu mer i sparränta. Förvisso följer inte bolåneräntan varje förändring som sker med styrräntan, men en låg styrränta brukar normalt ge en lägre bolåneränta.

Tips: Bind dina pengar i 1 år

Även fast riksbanken säger att styrräntan kommer att vara kvar på 1 % i minst 1 år, så är det inte säkert att det blir så. Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank, säger till SVD att hon tror att styrräntan kommer att höjas redan i vår. Men å andra sidan kan det ju bli så att styrräntan ligger kvar på 1 % i 1 ½ – 2 år istället. Det kan därför vara lite svårt att veta hur länge man bör låsa sina sparpengar för att få den bästa sparräntan.

Det bästa tips vi kan ge dig här på bästasparräntan.com är att du binder dina pengar i 1 år på ett konto som ger en hög fast sparränta. Risken för att sparräntan går upp inom ett år är inte speciellt stor och om den skulle göra det kommer det förmodligen inte hända inom de närmsta 6 – 9 månaderna. Du tar alltså ingen större risk om du binder dina pengar i bara 1 år.

Du kan binda dina pengar i 1 år och få en så pass hög fast sparränta som 8 % hos 4Spar som ger dig den bästa sparräntan på marknaden. Även om du vill spara på ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin har både Avanza och Ikano Bank sparkonton där du kan binda dina pengar i 1 år till en hög fast sparränta.